Ontdek de activiteiten van Oeganda

Het landschap van Oeganda is uniek divers. Van de door dieren bewoonde savannevlaktes tot met gletsjers bedekte bergen, van het volgen van bedreigde berggorilla’s in het regenwoud tot het afdalen van de stroomversnellingen van de machtige Nijl. Tijdens je reis kun je gorilla’s & chimpansees bezoeken. Of op zoek gaan naar de prehistorisch ogende schoenbekooievaar, een van de meer dan 1000 vogelsoorten die in het land te vinden zijn. Voor de meer avontuurlijke reizigers wacht mountainbiken, vulkaanwandelen en kajakken!

Hieronder vind je onze selectie. Staat de activiteit die je zoekt er niet tussen of je wil meer informatie over een specifieke activiteit, neem dan contact met ons op.

Volgende stappen

Nationale Parken van Oeganda Bekijk op kaart

Lees hieronder een verkort overzicht .

Overzicht van de beste activiteiten van Oeganda

Gorilla trekking

Samen op pad met professionele gidsen voor een intensieve trekking door de jungle, op zoek naar zilverrug gorilla’s. De wandeltijd is afhankelijk van de locatie waar deze dieren zijn. Gespannen luistert u naar geluiden die de aanwezigheid van gorilla’s, terwijl u over gladde hellingen wandelt met dichte nevel begroeide vegetatie. Na deze inspannende zoektocht kunt u een uur lang gorilla’s observeren.
Locatie: Bwindi Impentrable
Periode: jan – feb & jun – sep
Tip: minimaal 4 á 6 maanden van te voren boeken!

Gorilla Habitautiedag

Een levenslange droom voor velen, een unieke kans om 4 uur lang berggorilla’s te observeren in hun natuurlijke habitat. Ga mee met onderzoekers en zie hoe een gorillafamilie wordt getraind, om vertrouwd te raken aan menselijke aanwezigheid. Gewenning is beperkt tot slechts 4 toeristen (in tegenstelling tot normale trektochten die in groepen van 8 personen worden uitgevoerd).
Locatie: Bwindi Impenetrable
Periode: jan – feb & jun – sep
Tip: minimaal 4 á 6 maanden van tevoren boeken!

Chimpansee trekking

Chimpansee trekking is minder uitdagend als een gorilla trekking. Deze chimpansees brengen het meeste van de tijd door in hoge bomen.  In de vroege ochtend ga je samen met een gids op zoek naar  chimpansees. Terwijl je wandelt door een dichtbegroeid bosvegetatie, hoor je chimpansee geluiden voordat ze worden waar genomen. Je krijgt maximaal een uur de tijd om deze fascinerende primaten te observeren.
Locatie: Kibale Forest | Queen Elizabet park
Periode: dec – mrt & mei – okt
Tip: minimaal 3 á 6 maanden van tevoren boeken!

Chimpansee Habituatiedag

De chimpansee habituatie is een educatieve & avontuurlijke ervaring. Je gaat samen met onderzoekers en gidsen op pad naar de plaats waar de primaten hun nesten de vorige nacht bouwden. Met een beetje geluk zie je de chimpansees opstaan bij zonsopgang. Andere activiteiten die je zult zien is copulatie, voeden, borstvoeding voor de kleintjes, patrouilleren, jagen, rusten en later rond 7 uur, het bouwen van nieuwe nest voor de nacht.
Locatie: Kibale Forest
Periode: jan – mrt, apr & nov
Tip: minimaal 3 á 6 maanden van te voren boeken!

Chimpansee Sanctuary

Bij aankomst op het eiland Ngamba krijgen bezoekers een oriëntatie gesprek in het Interpretatiecentrum. Vanaf het uitkijkplatform kun je chimpansee observeren, tijdens hun aanvullende voedertijden. Na de voedertijden ben je vrij om het eiland te verkennen en te genieten van de faciliteiten. Er is ook een mogelijkheid om in de ochtend een boswandeling te maken met een aantal van de chimpansees of een dag chimpansees verzorgen.
Locatie: Ngambe Island
Periode: jan – feb & jun – sep
 

Gouden aap trekking

De Golden Monkey trekking is een actieve wandeltocht in het bergachtige gebied van Virunga. Het volgen van de Gouden apen is een spannende ervaring, omdat ze klein en snel zijn. Je krijgt een uur de tijd om de apen te observeren en hoe ze genieten van jonge bamboescheuten. De trekking duurt ongeveer 2 á 3 uur.
Locatie: Mgahinga
Periode: jan- feb & jun – dec
Tijd: 2 a 3 uur

Wandeling Lake Mutanda

Wandelen rond en naar Lake Mutanda met zijn smaragdgroene eilanden is één van de meest fantastische wandelingen. Er is bijvoorbeeld een tweedaagse wandeling van Buhoma naar Nkuringo en vervolgens op de tweede dag maakt u een kanotocht op het meer. Tijdens de wandeling heb je een prachtig uitzicht op Lake Mutanda en de vulkanen. De lokale gids kun je veel vertellen over de vele soorten vogels in het gebied en over de lokale gebruiken.
Locatie: Lake Mutanda
Periode: jan – feb & juni – okt
 

Batwa Village tour

Ervaar de cultuur en geschiedenis van een van de oudste stammen van Afrika. Tijdens de Batwa Heritage tour bezoek je hun nieuwe huizen in het Batwa Village en krijg je inzicht in het traditionele leven in van de Batwa bevolking.  Ze laten zien hoe ze jaagde en medicinale planten verzamelen.  Overige activiteiten zijn o.a. wandelen door de vulkanen, genieten van Batwa Dance Group, een bezoek brengen aan het Batwa beroeps centrum.
Locatie: Batwa Village
Periode: jan – feb & jun – dec
 

Batwa wandeling

De Batwa Trail begint vanaf de Muhuvura Cave. Je Batwa gids vertelt je meer over de traditionele bosleven van de Batwa bevolking. Een pygmoïde stam die vroeger in het Mgahinga National Park & Bwindi Impenetrable woonde. De Batwa demonstreert hun vroegere jachttechnieken; manieren om honing & medicijnen te verzamelen.  Tevens bezoek je de Heilige Ngarama grot,  wat ooit de thuisbasis van de Batwa koning was. Na de wandeling wordt je uitgenodigd voor een culturele dans.
Locatie: Mgahinga
Periode: jan- feb & jun – dec
 

Beklimming  Mt. Muhabura

De berg Muhabura (4.127 m ) kan worden beklommen vanuit Oeganda en Rwanda. Je wandelt samen met een gids door verschillende soorten vegetatie en beklimt steile hellingen. Het is mogelijk om onderweg olifanten en buffels tegen te komen. Boven aangekomen heb je een spectaculair uitzicht op de prachtige Virunga bergketens, het kratermeer en de hellingen waar gorilla’s leven.
Locatie: Mgahinga
Periode: dec – feb & mei – okt
 Tijd: 8 á 10 uur

Beklimming Mt. Sabinyo

De wandeling gaat door een dichtbegroeide bos. Met een mogelijkheid om gouden apen en vele andere zoogdieren tegen te komen. Vogelliefhebbers zien de meest voorkomende Rwenzori Turaco. De vulkaan ( 3.669 m ) heeft vijf toppen waarvan er tijdens de trekking drie worden beklommen. Nu en dan klauteren op handen en voeten over houten ladders. Boven aangekomen heb je uitzicht over Congo, Oeganda & Rwanda.
Locatie: Mgahinga
Periode: jan – feb & jun – dec
 Tijd: 8 á 10 uur

Beklimming Mt. Gahinga

Het eerste deel van de wandeling gaat door het dikke bamboe bos, waar je wel eens de gouden apen, gorilla’s en andere primaten kunt zien. Onderweg wordt de berg steiler en kom je langs verschillende met vleermuis gevulde vulkanische grotten. Aangekomen op de top ( 3.474 m) is er een grote ondiepe krater moeras te zien met unieke planten, zoals Senecio, Lobelia & Alchemillia.
Locatie: Mgahinga
Periode: jan- feb & jun – dec
 Tijd: 6 á 8 uur

Luchtballonsafari

Een bijzondere activiteit in Oeganda is een ballonvaart maken in het Murchison Falls & Queen Elizabeth Park.  Dit wordt ongetwijfeld het hoogtepunt van je reis. De ballonsafari begint om 05.30 uur in de ochtend. Je zweeft op de wind laag over de vlaktes.  In alle rust vlieg je over de eindeloze vlaktes met wilde dieren. Er is geen spannende manier om Afrika’s spectaculaire  landschappen en dieren te zien dan vanuit een heteluchtballon.
Locatie: Murchison Falls & Queen Elizabeth park
Periode: dec – feb & jun – jul
 

Schoenbekooievaar safari

De Mabamba moerassen ten westen van Entebbe is een van de beste plekken om de schoenbek ooievaar te zien. Na een paar minuten in een kleine kano opent de papyrus riet zich in een vlakke, met gras begroeide wetlands waar regelmatig met wat geluk een aantal schoenbek ooievaars worden gezien. De vogels kunnen voor een lange periode absoluut stil blijven staan en wachten op hun prooi en dan plotseling met een prachtige snelheid toeslaan.
Locatie: Mabamba
Periode: jan – feb & jun – okt
 

Safaricruise Kazinga

Maak een cruise op de Kazinga Channel, de thuisbasis van meer dan 95 zoogdieren en meer dan 600 vogelsoorten.  Bekijk van dichtbij een immense grote groep van nijlpaarden. Spot meer dan 100 soorten watervogels, bewonder de majestueuze olifanten in hun natuurlijke habitat. Zie de beruchte nijlkrokodillen zonnen op de kanaalbank. Met wat geluk zie je andere dieren aan de oever water drinken.
Locatie: Queen Elizabeth Park
Periode: jan- feb & jun – dec
 Tijd: 1,5 á 2 uur

Nachtgame drive

Lake Mburo & Semliki Wildlife Reserve zijn één van de weinige parken in Oeganda voor een nacht game drive! Tijdens de nacht zie je een verscheidenheid aan dieren die overdag niet te zien zijn, waaronder de bos zwijn, genetkat en witstaart mangoeste om maar een paar te noemen. Je maakt ook de beste kans om een luipaard, leeuw of een gevlekte hyena te spotten. Het is best spannend om  ’s nachts met een schijnwerper rond te rijden, een ongewone twist op je reguliere game drive.
Locatie: Lake Mburo & Semliki Wildlife Reserve
Periode: dec – feb & jun – okt
Tijd: 2 á 3 uur

De bron van de Nijl

De Ripon Falls, de natuurlijke bezienswaardigheid geassocieerd met de bron van de Nijl. John Speke was de eerste Europeaan die de bron van de Nijl in 1858 heeft ontdekt. De plek waar Speke stond is omgetoverd tot een park. In de prachtige tuinen kun je veel apen & vogels spotten. Vanaf hier heb je ook een panoramisch uitzicht op het Victoria meer en de grote rivier de Nijl. Een boottocht brengt je naar het exacte punt van de bron.
Locatie: Jinja
Periode: januari – december
 

Raften op de Nijl

De bron van de Nijl is een van de meest spectaculaire wildwater bestemming. In een opblaasbare boot trotseer je gewaagde stroomversnellingen, met veel sensatie en grote golven. De stroomversnellingen vallen in de klasse II tot klasse V, waarvan V de moeilijkste is. Het is de perfecte gelegenheid om uit de comfort zone te komen en iets anders te proberen. Als raften op een van de grootste en beste rivieren ter wereld niet spannend genoeg is, probeer dan Extreme rafting.
Locatie: Jinja
Periode: januari – december