Kilimanjaro routes

Het kiezen van een route is voor de meesten een moeilijke keuze. Om de beste Kilimanjaro route voor jou te vinden, moet je rekening houden met de moeilijkheidsgraad, het landschap en de populariteit van de route. Is het erg belangrijk voor jou om de top te behalen ? Kies dan voor een traject met een hoog slagingspercentage. Wil je de beste foto’s maken ? Kies dan een mooie route. Ben je op zoek naar rust ? Kies dan voor een minder bereisde route. Wil je er gewoon bij zijn ? Kies dan voor een snellere route.

Volgende stappen

Overzicht van de Kilimanjaro routes

De Kilimanjaro kun je beklimmen via 7 routes die naar de top leiden (Uhuru Peak); Machame, Lemosho, Marangu, Rongai, Shira, Umbwe en Northern Circuit. Wij hebben een selectie gemaakt en gekozen voor de mooiste route (Lemosho), de populairste route (Machame), de kortste route (Marangu) en de rustigste route (Rongai).

Lemosho route

Na een rit van 4 uur van Moshi naar Londorossi Gate bevind je op de westelijke helling van de Kilimanjaro. Vanaf daar wordt je naar het beroemde Shira plateau gebracht. Hier begin je aan je avontuur door alle klimaatzones,  van bergweiden tot eeuwig ijs. De klim is soepel en geleidelijk, met het hoogste slagingspercentage van alle routes op de Kilimanjaro.
Zwaarte: veel stijgen en dalen
Toppoging: hoge kans
Hoogteziekte: kleinere kans
Verblijf: North Face tent
Aantal dagen: 10 dagen (7-daagse trekking)

Bekijk deze reisroute

Machame route

De op één na populairste optie onder de klimmers is de Machame-route, ook wel bekend als “de Whiskyroute”. Deze route biedt een grote verscheidenheid aan uitzichten, landschappen en ervaringen. Vanaf Machame Gate loopt het wandelpad door het regenwoud, daarna loop je door alle klimaatzones en eindig je met de Arctische woestijn in het topgebied.
Zwaarte: veel stijgen en dalen
Toppoging: hoge kans
Hoogteziekte: kleinere kans
Verblijf: North face tent
Aantal dagen: 10 dagen (7-daagse trekking)

Bekijk deze reisroute

Rongai route

Rongai is de enige route die begint aan de noordelijke zijde van de Kilimanjaro. Het voordeel hiervan is dat er weinig andere klimmers zijn. Tevens is het ook de enige route die langs Mawenzi loopt, een van de drie vulkanische kegels van de Kilimanjaro en de op twee na hoogste berg van Afrika. De terugweg loopt via Marangu, waardoor je beide kanten van de berg kunt zien.
Zwaarte: veel stijgen en dalen
Toppoging: redelijke kans
Hoogteziekte: hogere kans
Verblijf: North Face tent
Aantal dagen: 10 dagen (7-daagse trekking)

Bekijk deze reisroute

Northern Circuit route

De langste en nieuwste route op de Kilimanjaro, Northern Circuit, staat bekend om zijn uitstekende acclimatisatie en adembenemende uitzichten op de noordelijke hellingen van de Kilimanjaro. Er is ook een 10-daagse uitgebreide versie met krater kamperen beschikbaar voor een ongelooflijk avontuur in de wildernis op de hoogste vulkaan van Afrika.
Zwaarte: geleidelijke stijging en daling
Toppoging: hoge kans
Hoogteziekte: kleinere kans
Verblijf: North Face tent
Aantal dagen: 12 dagen (9-daagse trekking)

Bekijk deze reisroute

Marangu route

De Marangu- of “Coca-Cola”-route is tegenwoordig de meest populaire route op de Kilimanjaro. Het is de enige route waar overnacht wordt in hutten. Dit maakt Marangu een goede optie om te wandelen tijdens het regenseizoen. De route begint in het zuidoosten van de Kilimanjaro bij de Marangu Gate. Het pad loopt door alle klimaatzones, van tropisch regenwoud tot eeuwig ijs.
Zwaarte: geleidelijke stijging & daling
Toppoging: redelijke kans
Hoogteziekte: hogere kans
Verblijf: A-vormige hut
Aantal dagen: 9 dagen (6-daagse trekking)

Bekijk deze reisroute

Kilimanjaro kraterroute

De uitgebreide versie van de Northern Circuit-route omvat twee extra dagen om goed te acclimatiseren voordat je overnacht in het Crater Camp. Deze ligt dicht bij de top van de Kilimanjaro op een hoogte van 5790 m, is dit de hoogst mogelijke nacht op de evenaar. Als je de krater bereikt, zul je versteld staan ​​van de gletsjers en sneeuw.
Zwaarte: geleidelijk stijging & daling
Toppoging: hogere kans
Hoogteziekte: kleine kans
Verblijf: North Face tent
Aantal dagen: 13 dagen (10-daagse trekking)

Vraag informatie aan

Als je overweegt om de Kilimanjaro te beklimmen vind je hier uitgebreide informatie van alle Kilimanjaro routes.

Wat is de beste route om de Kilimanjaro te beklimmen ?

Elke route verschilt in zijn specifieke aantrekkingskracht, van mooie uitzichten tot moeilijkheidsgraad en vooral acclimatisatie. Er is dan ook geen “beste” route voor iedereen. De vraag die je eigenlijk zou moeten stellen is: “Welke route is het meest geschikt voor mij?”

Acclimatisatie

Acclimatisatie op grote hoogte is op elke route anders vanwege de overnachtingslocaties, de steilheid van het pad en de dagelijkse trekking afstand. De toppoging is de laatste test voor acclimatisatie: beklimmingen die zeven dagen of langer duren, hebben een duidelijk hoger succespercentage bij het bereiken van de top. Acclimatisatie wandelingen hebben een sterkere invloed op het bereiken van Uhuru Peak dan enige andere factor, inclusief leeftijd of zelfs fitnessniveau. Een groep oudere trekkers op een zevendaags Lemosho programma (één van de beste acclimatisatie) heeft bijvoorbeeld een grotere kans om met succes de top te bereiken, dan een team jonge atleten op een vijfdaagse variatie op de Marangu route.

Kilimanjaro beklimmen - Nanda & Jille Tabak

Ervaringsniveau

Voor beginners is Lemosho & Northern Circuit route een goede trektocht met goede acclimatisatie. Wandelaars met enige ervaring kunnen andere routes op de Kilimanjaro overwegen, zoals Marangu en Rongai. We raden je echter sterk aan om je voor te bereiden met voorafgaande acclimatisatie voor de grootste kans op succes. Klimmers kunnen voorafgaande Mount Meru beklimmen voor een voorafgaande acclimatisatie voordat ze de Kilimanjaro proberen.

Mooie uitzichten

Na het acclimatisatie en ervaringsniveau, is de volgende belangrijkste factor om te overwegen voor een Kilimanjaro route vaak het landschap. Hoewel het in eerste instantie misschien triviaal lijkt, heeft dit aspect een enorme invloed op de volledige klimervaring.

Shira plateau

Shira plateau

Het Shira -plateau trakteert wandelaars op het epische panoramische uitzicht op de oude (nu ingestorte) caldera van een van de vulkanen van de Kilimanjaro. Het gebied is rijk aan flora, met veel endemische bloemen en planten die alleen op de Kilimanjaro te vinden zijn. Het Shira plateau grenst aan het Amboseli National Park (in Kenia).  Je zult genieten van de wandeling door het Shira plateau wanneer je de Lemosho route kiest voor je avontuur.

Tropische regenwoud

In de weelderige tropische regenwouden aan de voet van de Kilimanjaro leven meer dieren dan in de hooglanden, dit komt door de toegang tot water en voedsel. Naarmate je groep hoger klimt, zullen er minder dieren om je heen zijn. Alle dieren in de nationale parken van Tanzania kunnen volledig vrij rondlopen, wat betekent dat alle dieren die op de Kilimanjaro worden gespot, absoluut ‘wild’ zijn. Gelukkig komt je team tijdens je klim geen gevaarlijke leeuwen of roofdieren tegen! Maar wel kans om een ​​schuwe antilopesoort, blauwe apen & witte colobussen te zien tijdens je klim. Je gaat door het tropisch regenwoud tijdens het wandelen van de Kilimanjaro via de Marangu- en Machame route.

Barranco Wall

Barranco Wall is een steile bergkam ongeveer halverwege de Kilimanjaro, aan de zuidelijke voet van de kleinere top van de Kilimanjaro, de Kibo. De hoogste berg van Afrika zou klimmers een aantal uitdagingen moeten bieden die passen bij een avontuurlijke beklimming, en vaak wordt Barranco Wall als precies dat beschouwd. Wandelaars beklimmen de Barranco wall tijdens een Kilimanjaro klim via de Lemosho-, Machame- of Umbwe-route.

Barranco Wall

Drukte

Tijdens het droge seizoen ( eind december – begin maart en half juni – begin oktober ) zijn sommige routes drukker dan andere. Omdat ze dichter bij het toeristische centrum van Moshi liggen. Veel touroperators geven er de voorkeur aan om hun tochten vanaf daar te beginnen. Wandelaars die zich graag midden in een bonte menigte bevinden, zullen er zeker van genieten. Maar degenen die een rustigere ervaring willen, worden geadviseerd om te kiezen voor een meer afgelegen trektocht. Marangu route met 50% aan klimmers is één van de drukste route. De Machame is met één derde aan klimmers een drukke en op de Lemosho na de mooiste route.

Wanneer is de beste tijd om de Kilimanjaro te beklimmen ?

Bij het kiezen van de meest geschikte tijd om de Kilimanjaro te beklimmen, moet je rekening houden met verschillende factoren: de temperatuur, de uitzichten, de drukte op de tocht, de moeilijkheidsgraad en de veiligheid. De overkoepelende factor die alle andere beïnvloedt, is echter het weer. De Kilimanjaro ligt in een equatoriale klimaatzone; in plaats van vier seizoenen (winter, lente, zomer, herfst), ervaart de berg alleen natte en droge seizoenen.

  • Het hete droge seizoen is van eind december tot begin maart. Voor veel wandelaars is dit de beste tijd – het is erg warm en de kans op regen is vrij klein. In combinatie met het feit dat het samenvalt met de kerstvakantie, wordt deze tijd vooral aantrekkelijk voor de wandeling. Het is ook de tijd dat de Marangu- en Machame-routes bijzonder druk zijn.
  • Half maart begint het hete regenseizoen en dat duurt tot begin juni. Kilimanjaro-paden op bepaalde routes vervagen en de weg naar Lemosho is vaak ontoegankelijk. Het is echter bekend dat Rongai, dat aan de noordkant ligt, minder vocht krijgt, en Marangu, dat hutten biedt in plaats van tenten, zijn zeer goede alternatieven voor deze periode.
  • Het droge seizoen keert half juni terug en duurt tot begin oktober. Dit droge seizoen is opmerkelijk kouder dan eind december – begin maart, maar het verschil is niet zo merkbaar tijdens de wandeling. Dan worden de routes weer druk.
  • Half oktober beginnen de regens opnieuw en duren tot eind november , waarmee de jaarlijkse cyclus wordt voltooid.

Lees meer over de beste tijd om de Kilimanjaro te beklimmen.

Waar slaap je op de Kilimanjaro ?

Op alle Kilimanjaro routes, behalve Marangu, slapen wandelaars in bergtenten. Deze worden gedragen door een team van dragers en opgezet door kampmeesters. Op de Marangu route slapen wandelaars echter in A=vormige houten hutten of in een stenen slaapzaal in Kibo Camp.

Standaard expeditie tent

Deze tent is goed geïsoleerd, sterk en de beste keuze voor Kilimanjaro klim. Elke North Face VE-25-tent biedt comfortabel plaats aan 2 wandelaars. Inclusief een slaapmatras. Optioneel kun je een slaapzak, draagbare toilet & douche huren.
Type: North Face VE 25
Aantal: max 2 personen

Bekijk accommodatie

Superieur inlooptent

Deze speciale tenten zijn net zo sterk als de North Face tenten, maar zijn zelfs ruim genoeg om naar binnen te lopen. Inclusief campingbedje en draagbaar toilet. Maar ook een satelliet telefoon voor contact met familie & vrienden
Type: Inlooptent
Aantal: max 2 personen

Bekijk accommodatie

Berghut

De berghutten op de Kilimanjaro waar je overnacht tijdens de wandelroute Marangu om de top te bereiken. Je overnacht in verschillende kampen in een berghut. Overwegend slaap je in een 6-8 pers. hut met stapelbedden & dunne matrasjes.
Type: A-vormige hut
Aantal: max 8 personen

Bekijk accommodatie

Lemosho route (66 km) – de mooiste route (onze favoriet)

De Lemosho route staat bekend als de mooiste en landschappelijk meest gevarieerde route. Van regenwouden met kans op wilde dieren, de heide vlaktes van het uitgestrekte Shira Plateau, de 100 meter hoge Lava Tower, de indrukwekkende Barranco Wall tot en met de besneeuwde Kibo piek. De eerste 2 dagen zijn ook heel erg rustig. Pas las deze route op de 3e dag samengaat met de Machame route wordt het een stuk drukker.

Deze 7-daagse Lemosho en ca. 70 km lange route begint in het westen bij de Londorossi Gate, volgt op de 3e dag de Machame route en eindigt in het zuiden bij de Mweka gate. Op de route zijn veel valleien en bergkammen zodat je veel moet stijgen en dalen. Hierdoor is het een zware route. Zeker de 2e dag van Mti Mkube Camp naar Shira 2 Camp is een zware dag. Veel van onze klanten kiezen hier voor een extra 2e dag acclimatiseren. Je wandelt dan van Mti Mkube Camp naar Shira 1 Camp en de volgende dag pas naar Shira 2 Camp.

Door de bergkammen en valleien biedt de Lemosho route ook de mogelijkheid om “hoog te wandelen en laag te slapen”. Van groot belang om zoveel mogelijk hoogteziekte te voorkomen. Op deze route overnacht je in comfortabele en uitstekend onderhouden expeditie tenten.

6-daagse: 65% slagingskans     7-daagse: 85% slagingskans     8-daagse: 90% slagingskans

Machame route (49km) – de populairste route

De Machame is met ca. 20.000 klimmers de drukste en op de Lemosho na mooiste route. Ook hier wandel je over de ongerepte heide vlaktes van het Shira Plateau, langs de 100 meter hoge Lava Tower en de indrukwekkende Barranco Wall naar de besneeuwde Kibo piek. Deze eveneens 7-daagse Machame en ca. 62 km lange route begint in het westen en eindigt in het zuiden. De route kent veel valleien en bergkammen zodat je veel moet stijgen en dalen.

Hierdoor is de Machame route een zware route maar biedt ook de mogelijkheid om “hoog te wandelen en laag te slapen”. Van groot belang om zoveel mogelijk hoogteziekte te voorkomen. Je overnacht in comfortabele en uitstekend onderhouden expeditie tenten.

6-daagse: 53% slagingskans     7-daagse: 85% slagingskans

Marangu route (64 km) – de kortste route

De Marangu route ook wel de Coca Cola route genoemd is de kortste en goedkoopste route om de Kilimanjaro te beklimmen. Met 12.000 klimmers is het ook een van de drukste routes. De Marangu route is landschappelijk minder gevarieerd dan de Lemosho en de Machame route. Maar nog steeds kun je genieten van fraaie uitzichten. Deze 6-daage Marangu en ca. 72 km lange route begint in het zuid oosten en als enige route weer via dezelfde weg naar beneden.

De route stijgt geleidelijk zonder veel pieken en dalen. Door de geleidelijke stijging is “hoog wandelen en laag slapen” niet mogelijk. Komt bij dat je op de dag voor de top poging een klim van ca. 1.000 meter maakt en op de dag van de top poging een klim van ca. 1.200 meter. Er is dus heel weinig tijd om aan de hoogte te wennen. Niet voor niets heb je op de Marangu route de minste kans van alle routes om de top te halen.

5-daagse: 45% slagingskans     6-daagse: 55% slagingskans

Northern Circuit route (90 km) – de langste route

De Northern circuit route staat bekend als de langste en nieuwste route op de Kilimanjaro. Met zijn uitstekende acclimatisatie en adembenemende uitzichten op de noordelijke hellingen van de Kilimanjaro. Het wordt aanbevolen aan diegenen die genieten van lange trektochten in afgelegen wildernis met een minimaal aantal andere wandelaars in de buurt.

Het duurt minstens acht dagen om de Kilimanjaro te beklimmen via het Northern Circuit en daarom heeft de route een zeer hoog slagingspercentage. Een 9-daagse uitgebreide versie met kraterkamperen is ook beschikbaar voor een ongelooflijk avontuur in de wildernis op de hoogste vulkaan van Afrika.

9-daagse: 85% slagingskans     10-daagse: 95% slagingskans

Rongai route ( 65km ) – de rustigste route

De 7-daagse Rongai en 73 km lange route is de enige route die in het noorden begint. In de regentijd ligt het noorden van de berg in de regenschaduw. Hierdoor is het daar droger waardoor je minder nat wordt. Deze route is dan ook een goede keuze in de regentijd. Met slechts 4.000 klimmers is de Rongai route ook de rustigste route. Dit is ook de enige route waar je de eerste paar dagen wilde dieren kunt zien. Omdat je naar de noordkant van de berg moet rijden is de Rongai route ook duurder. Het landschap is minder gevarieerd maar wel voldoende fraaie uitzichten. De route stijgt geleidelijk zonder veel pieken en dalen zodat het geen zware route is. Door de geleidelijke stijging is “hoog wandelen en laag slapen” niet mogelijk.

6-daagse: 65% slagingskans     7-daagse: 80% slagingskans

Meer weten over de Kilimanjaro ?

Bekijk onze antwoorden op de meest gestelde vragen over Tanzania & de Kilimanjaro beklimmen. Vind hier o.a. praktische informatie over vluchten, kledingadvies & visum. Daarnaast vind je ook richtlijnen voor een trainingsprogramma om je kans te vergroten om de top te bereiken.