design & powered by DE HEEREN

Algemene informatie over Polen

Uitzicht op eindeloze, in de lente watervolle uiterwaarden van de Biebrza – een ongeregelde, moerasachtige rivier – is adembenemend. Vanuit de lucht ziet men de Biebrza als een labyrint van zijarmen, meanders en oude rivierbedden, gescheiden door weilanden en waterplanten.In het noordoostelijke deel van Polen, waar de natuur het meest uitbundig en wild is, en waar zich de minste industrie en verstedelijking bevindt, heeft men het zgn. Functionele Gebied "De Groene Longen van Polen" opgericht. Ecologische landbouw, agrotoerisme en natuurtoerisme worden hier gestimuleerd. In een steeds grotere mate is dit een gebied waar gezond voedsel wordt geproduceerd.


De uiterwaarden, ook al zijn ze enorm, nemen slechts een deel van het dal in beslag. De rest bestaat uit enorme moerassen. Een deel daarvan ligt op laagvlaktes, begroeid met zegge, mossen, kleine struiken en dwergbomen die aan een toendra doen denken. Hier en daar groeien moerasachtige loofbossen met overwegend elzenbomen, berken en essen. In het middelste gedeelte van het Biebrza-dal, in het "Rode Moeras"-reservaat, groeit een oud, dwergachtig moerasbos van dennenbomen. Tussen de moerassen treft men zanderige heuvels aan die lange ketens vormen – genaamd kippestokken. De moerassen zijn een toevluchtsoord van elanden die uitsluitend hier de periode van de Tweede Wereldoorlog hebben overleefd.


De rivier zelf, met alle zijtakken en wilde kanalen, is het huis van bevers. Beide diersoorten hebben zich, nadat ze door de mens nagenoeg uitgeroeid waren, hier aan de Biebrza weder hervonden. Het dal van de rivier is de meest belangrijke toevlucht van water- en moddervogels in Europa (ongeveer 250 soorten). De meest karakteristieke soorten die hier hun broedplaatsen hebben zijn: de kemphaan, de dubbelsnip, regenwulpen en grote kraanvogels. Ze worden vergezeld door andere, helaas uitstervende soorten: watersnip, bloedbek, bosrietzanger, moerasgier, moerasvelduil en andere. De landschappen van de Biebrza zijn in ieder jaargetijde betoverend. In de lente bloeien hele plantages van de gele dotterbloemen, 's zomers worden de weilanden versierd door veldiris, kattestaart en moerasgras, die subtiele geuren verspreiden. Het dal van de Biebrza wordt beschermd als Biebrzański Nationaal Park, opgenomen in het Internationale Ramsat-Verdrag over bescherming van moerassige gebieden.

Wijze van reizen
U wordt vervoerd per privé auto. In de bossen en Nationale Parken wandelt u in een rustig tempo met uw gids door de natuur. 

Klimaat
 

J

F

M

A

M

J

J

A

S

O

N

D

 Gem temp

 °C

-3

-3

2

11

18

22

23

23

18

12

2

-2

 Gem neerslag

 mm

33

35

29

37

43

69

67

81

78

44

42

46


Beste periode voor Wildlife & Wilderness
 

J

F

M

A

M

J

J

A

S

O

N

D

 > Europeese bison


Legenda
: De beste periode om te gaan.
: Een goede periode om te gaan
: Een minder goede periode om te gaan.
 
: Kans op ijs en sneeuw

Praktische informatie
Visum   Nvt.
Vaccinaties   Nvt.
Vertrekbelasting  Nvt.
Tijdsverschil  Nvt.
Elektriciteit   220 Volt.
Valuta złoty.
Creditcards     American Express, Diners Club, Eurocard/Mastercard en Visa

 

 

Reizen in Polen:
Wolven en wisenten in de sneeuw
In de besneeuwde oerbossen van Polen op zoek naar wolven, wisenten, elanden en andere wilde dieren.
dagendataprijs (excl. vlucht)
6Jan, feb1389